SCROLL DOWN

Rozasea ve Kızarıklık - Medi Cilt Bakımı Tedavisi

Rozasea, genellikle yüzü etkileyen kronik iltihaplı bir cilt rahatsızlığıdır. Gül hastalığı olarak da bilinen bu rahatsızlığın ana semptomları yüz kızarması, tahriş olmuş cilt ve sivilcelerdir.

 

  • Rozasea (gül hastalığı) kadınlarda erkeklerden daha yaygındır ve genellikle 30 yaşından sonra gelişir. Bazı yiyecek ve içecekler, süt ürünleri, baharatlı yiyecekler, kafein ve alkol semptomları kötüleştirebilir. Güneş ve aşırı soğuğa maruz kalma da semptomları kötüleştiren diğer sebeplerdir.
  • Rozasea, yetişkinlerde görülen akne benzeri iyi huylu iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Dünya genelinde yaygın olarak beyaz ve açık tenli kişilerde oluşur. Kolayca kızarma ve göz problemlerine de rastlanan Rozasea hastalığı bazen yanlış teşhis ile akne, egzama veya alerjik cilt reaksiyonu olarak da algılanabilir.
  • Rozasea’nın ana semptomları ve bulguları arasında kırmızı veya pembe yüz derisi, küçük genişlemiş kan damarları, bazen irin içeren küçük kırmızı yumrular, kistler, pembe veya tahriş olmuş gözler bulunur.
  • Rozasea (kızarıklık) şişlik, yüzde gözle görülür kan damarları, kuru, hassas cilt eşliğinde kızarıklık, batma, kontrol edilemeyen kızarma veya kızarma görünümü, sivilce benzeri lekeler veya şişlikler, cilt kalınlaşması ve burunda genişleme gibi bir dizi semptomlara neden olabilir.
  • Rozasea tedavi edilmezse semptomlar giderek kötüleşerek kalıcı, geri dönüşü olmayan cilt kalınlaşmasına neden olabilir. ‘Akne Rozasea’ ve ‘Yetişkin Akne’ rozasea’nın diğer isimleridir.
  • Rozasea ‘nın en rahatsız edici yönlerinden biri, ciltte ‘phymatous’ bir değişiklik üreten dermal dokuların aşırı büyümesidir. Bu yüz dokularının kalınlaşması ve kalıcı bir şişmesi olarak görünür. Rinofima adı verilen şişkin bir burun bu değişikliğin bir örneğidir.

  • Rozasea, lazer ve peeling yanı sıra oral ve topikal ilaçlar da dahil olmak üzere uzun vadeli, etkili sonuçlar elde etmek için gelişmiş tekniklerin ve tedavilerin bir kombinasyonuna ihtiyaç duyar.
  • Kızarıklığın (Rozasea) kesin doğasını ve şiddetini belirlemek için dikkatli bir değerlendirmeden sonra, uygun bir tedavi planı ile semptomları, özelleştirilmiş tedavilerle yönetilebilir ve iyileştirilebilir.
  • Rozasea, sivilceden farklı olmakla birlikte bazı benzerliklere sahiptir. Yaygın sivilcenin aksine Rozasea en sık yetişkinlerde (30-50 yaş arası) görülür. Akne Vulgaris’in aksine, Rozasea siyah noktalardan yoksundur. Kadınlarda daha sık, erkeklerde ise daha şiddetlidir.
  • Rozasea tedavisi her vaka için değişebilir. Karmaşıklığı, sıklıkla birlikte ortaya çıkan belirti ve semptomlara göre alt tiplere ayrılmıştır. Hastalar aynı anda birden fazla alt tip özelliklerine sahip olabilir. Bu nedenle tedavi planı kişiden kişiye değişir.

Dört ana Rozasea türü vardır.

  • Tip 1 Yüz Kızarıklığı (Eritematotelanjiektatik) Rozasea: Kızarıklığa ve kalıcı yüz kızarıklığına sahiptir. Gözle görülür kan damarları da mevcut olabilir. Yüzde rahatsızlık yaygındır ve ciltte renk değişikliği bulunur.
  • Alt Tip 2 (papülopüstüler) Rozasea: Kalıcı yüz kızarıklığı ve akne benzeri yumrular ve sivilceler ile karakterizedir. Kızarma, şişme ve sivilce gibi semptomlara sahiptir.
  • Alt Tip 3 (phymatous) Rozasea: Ciltte kalınlaşma, engebeli cilt ve en sık burun çevresinde genişleme ile karakterizedir.
  • Alt Tip 4 (oküler) Rozasea: Sulu veya kanlı göz görünümü, gözde kızarıklık, tahriş ve şişmiş göz kapakları, yabancı cisim hissi, yanma veya batma, kuruluk, kaşıntı, ışığa duyarlılık ve bulanık görme gibi semptomlarla gözleri etkiler.
  • Dermatit ve vitiligo tedavisi için uzun süreli kortikosteroid kullanımından kaynaklanan steroid rozasea olarak bilinen bir durum söz konusudur.
  • Rozasea gelişimi için kesin bir neden yoktur. Ancak aşağıdaki faktörler Rozasea ‘yı tetikleyebilir. Yüzün kan damarlarındaki anormallikler, demodex folliculorum adı verilen cilt akarı, bu akar ciltte yaşar ve genellikle herhangi bir soruna neden olmaz. Rozasea hastalarında bu akarlardan daha fazla sahip olma eğilimindedir.
  • Helicobacter pylori adı verilen bakteriler (bağırsak bakterileri), kan damarlarının genişlemesine neden olan küçük bir polipeptit olan bradikinin üretimini uyarır. Ayrıca kalıtsal genetik bileşenlerden de kaynaklanıyor olabilir.
  • Tedavi planı, kişinin cildini, semptomlarını ve tetikleyicileri inceledikten sonra yapılacaktır. Genişlemiş kan damarlarının varlığı, doktorunuzun diğer cilt koşullarından ayırmasına yardımcı olacaktır. Lupus gibi altta yatan tıbbi durum varsa bir kan testi Erken teşhis ve yönlendirici tedavi hastalığın ilerleme riskini azaltacaktır.
  • Doktorunuz, cildi tedavi etmek için en uygun tedavi kombinasyonunu seçecektir. Örneğin ilaçlara ek olarak, kimyasal bir soyma ve ardından uygun şekilde devam eden cilt bakımı, cildin görünümünü büyük ölçüde iyileştirebilir.
  • Medikal tabanlı kimyasal peelingler, cildin üst tabakasını pul pul dökerek yeni, daha sağlıklı bir cildin ortaya çıkmasını sağlar. Bu durum Rozasea’nın neden olduğu kızarıklık ve sivilce benzeri yumruların görünümünü azaltmaya yardımcı olur.
  • Ayrıca lazer tedavileri, yüzdeki kızarıklığın veya görünür kan damarlarının görünümünü iyileştirecektir. Lazerler, yanaklarda veya yüzün diğer bölgelerinde kızarıklığı, düzensiz cilt dokusunu ve görünür damarları azaltmak için etkili, invazif olmayan bir seçenek sunmaktadır.

Rozasea (Kızarıklık) Tedavisinin Amacı Nedir?

Rozasea, kalıcı yüz kızarıklığı, batma, kontrol edilemeyen kızarıklık veya şişmeye kadar geniş bir yelpaze semptomlara neden olur. Bireysel semptomları yönetmek için özelleştirilmiş bir yaklaşım gerektirir. Semptomlar iyileştirmek içim kapsamlı cilt bakımı, lazer tedavileri, kimyasal peelingler ve daha fazlası gerekebilir.

Tedavi Süresi ve Seans Sayısı Nedir?

Rozasea türleri çeşitli olduğundan, her birinin özel ve kombinasyon yaklaşımlarına ihtiyacı olabilir. Doktorunuz cilt tipinize ve semptomların ciddiyetine göre bir tedavi planı öngörecektir. Genellikle düzenli aylık tedavi cildi tedavi etmeye ve gelecekteki oluşumları önlemeye büyük ölçüde yardımcı olacaktır.