SCROLL DOWN

Pigmentasyon ve Leke - Medi Cilt Bakım Tedavisi

Hiperpigmentasyon, her cilt tipinde ve yaştan insanı etkileyen yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Cilde rengini veren pigment, ciltte bazı bölgelerin çevresindeki alanlardan daha koyu görünmesine neden olur.

  • Ciltte pigmentasyonun (lekenin) oluşmasına bir dizi faktör neden olabilir. Bunlar hastalık, yaralanma, ilaçlar, hormonlar, cilt travmaları, doğuştan (doğumdan itibaren var olan), güneş, UV’ye maruz kalma ve yaş gibi faktörlerdir.
  • Cilt hiperpigmentasyonu, cilt daha fazla melanin ürettiğinde ortaya çıkar. Güneşe maruz kalma cilt pigmentasyonunun ve yaşlanmanın başlıca nedenidir. Güneş lentijinleri veya koyu lekeler olarak bilinen güneş lekeleri, hafif bronz renkten koyu lekelere kadardır ve çillere benzer görünürler.
  • Yüz, eller ve vücudun diğer bölümlerinde, düzenli olarak güneşe maruz kalan bölgelerde cilt yüzeylerinde görülür. Güneş ışınları cildi yakan ve yaşlandıran UV radyasyonu içerir.

 

Deri hiperpigmentasyonu 3 grupta sınıflandırılır.

  • Yaşlılık lekeleri veya melazma gibi pigmentli cilt rahatsızlıkları.
  • Pigment içeren iyi huylu (zararsız) cilt tümörleri.
  • Pigmentli BCC (bazal hücreli karsinom veya melanom) dahil olmak üzere pigment içeren kötü huylu (tehlikeli) cilt tümörleri.

    • Diğer hiperpigmentasyon türleri, kesikler, yanıklar, akne veya lupus gibi bir yaralanma veya cilt iltihabından sonra oluşur. Bunlar vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Cildin bazı bölgelerindeki ekstra pigment genellikle zararsızdır ancak bazen tıbbi bir duruma işaret edebilir.
    • Yaşlılık lekeleri veya karaciğer lekeler (solar lentigo) olarak adlandırılan lekeler düzdür. Açıktan koyu kahverengiye değişen renkte, kenarları net olarak tanımlanmıştır. Öncelikli olarak yüz ve eller gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür.
    • Yaşlılık lekeleri, kılcal damarlar ve elastikiyet kaybı gibi ek cilt yaşlanma belirtileriyle birlikte görülür. Epidermis hücrelerinde melanin arttığında yaşlılık lekeleri oluşur.
    • Melazma (hamilelik maskesi) alın, burun ve üst yanaklarda ortaya çıkan ve kadınları etkileyen hiperpigmentasyondur. Melazma hormonal değişiklikler, güneşe maruz kalma ve bazı ilaçlarla bağlantılıdır.
    • Civatte’nin poikiloderması, kadınlarda sık görülen, boynun yanlarında ve göğüs dekolmanında, kırmızımsı kahverengi renk değişikliği ile küçük kan damarı genişlemesi, pigment fazlalığı veya yokluğu ve cildin atrofisi (kollajen lifi eksikliği ve dermis esnekliği) ile karakterize edilir. Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmaktan kaynaklanır.
    • İltihaplı bir cilt rahatsızlığından sonra ortaya çıkan, iltihap sonrası hiperpigmentasyon olarak bilinen, koyu renkli cilt lekeleri veya yamaları da vardır. Akne veya egzama gibi genellikle ciltte iltihaplanma veya yaralanma olan kişilerde görülen yüz veya boyunda görülür.
    • İltihap sonrası hiperpigmentasyon da vardır. Akne veya egzama gibi iltihaplı bir cilt rahatsızlığından sonra ortaya çıkan koyu renkli cilt lekeleri veya yamalar genellikle yüz veya boyunda görülür. Ciltte iltihap veya yaralanma olan kişilerde görülür.
    • Bazal hücreli karsinom (BCC), cilt kanserinin en yaygın formudur ve tüm kanserlerin en sık görülen formudur. Bazal hücreli karsinom, bazal hücrelerde yaşlı hücreler öldüğünde, yeni cilt hücreleri üreten bir hücre türü başlar. Bazal hücreli karsinom, ciltte başka biçimler alabilen hafif şeffaf bir yumru olarak görünür.
    • Bazal hücreli karsinom en sık ciltte baş ve boyun gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Daha seyrek olarak bazal hücreli karsinom, vücutta genital organlar gibi genellikle güneşten korunan kısımlarında da gelişebilir.
    • Melanom, ciddi bir cilt kanseri formu, melanositler olarak bilinen hücrelerde başlar. Bazal hücreli karsinom (BCC) ve skuamöz hücreli karsinomdan (SCC) daha az yaygındır. Ancak melanom, erken bir aşamada tedavi edilmediği takdirde diğer organlara yayılma kabiliyeti nedeniyle daha tehlikelidir.
    • Birçok medikal estetik prosedürü, lazer tedavisi, IPL, kimyasal peeling, medikal kozmetik yüz bakımı, mezoterapi ve daha fazlası hiperpigmentasyon görünümünü azaltmak için cilt lekelerini aydınlatır.
    • Dermatolog, hiperpigmentasyona sadece cilde bakarak teşhis eder. Bazen cildi incelemek için özel bir ışık kullanabilir. Ağır vakalarda parça testine ihtiyaç duyabilir. Özellikle hiperpigmentasyonlu açık tenli kişilerden detaylı bir ilaç öyküsü
    • En etkili melazma tedavisi, yerel preparatlar ve lazer tedavisinin bir kombinasyonu ile tedavi edilmektedir. IPL ise koyu yaşlılık lekeleri, çilleri ve Civatte’nin poikilodermasını tedavi eden etkili bir uygulamadır.

    Medi-Pigmentasyon Cilt Bakım Tedavisinin Amacı Nedir?

    Medi pigmentasyon cilt bakım tedavisi, Hydrafacial, Led Işık Terapi, IPL ile birlikte cilt rengini açma ajanları, kimyasal peeling, salisilik asit peeling, vitamin A, C, ‘Retinol Peeling Tedavisi’ ve pigmentasyon açıcı kozmetik antioksidan tedavisinden oluşan kozmetik bir cilt bakım kombinasyonudur.

    Pigmentasyon, yaşlılık lekeleri, koyu lekeler, güneş lekesi çilleri ve her türlü cilt koyulaşması için tıbbi bazlı bir yüz bakımı sunar.

    Tedavi Süresi ve Seans Sayısı Nedir?

    Medi pigmentasyon cilt bakım tedavisinde önerilen tedavi sayısı, pigment türüne ve leke boyutuna bağlıdır. Genellikle 3-6 -12 ay arasında ayda 1 ila 3 seans önerilir. Dermatoloğunuz, cilt ve pigment alanları ile pigmentasyon tipini değerlendirdikten sonra cildinize en uygun tedaviyi planlayacaktır.